19.05.2016 Tarihinde Dunya.com 'da yayınlanan haberimiz..
Ortadoğu, Balkanlar, Türk cumhuriyetleri, Kuzey Afrika ve Avrupa ülkelerinde bayiliklerinin bulunduğunu kaydeden Somçelik Raf Yönetim Kurulu Başkanı Levent Somtaş, yeni dönemde Amerika ve Afrika'da pazarlarını genişletmek istediklerini söyledi.
KAYSERİ - Raf sistemlerinde iki fabrikasıyla üretim yapan Somçelik Raf, bugün itibarıyla 30 ülkeye ihracat yapıyor. Uzakdoğu'dan Amerika'ya uzanan geniş bir coğrafyaya ihracat yaptıklarını belirten Somçelik Raf Yönetim Kurulu Başkanı Levent Somtaş, bu yıl ABD'ye ihracata başladıklarını vurguladı. Ortadoğu, Balkanlar, Türk cumhuriyetleri, Kuzey Afrika ve Avrupa ülkelerinde bayiliklerinin bulunduğunu kaydeden Somtaş, yeni dönemde Amerika ve Afrika'da pazarlarını genişletmek istediklerini söyledi. Bugün itibarıyla üretimin yüzde 30'unu ihraç ettiklerini aktaran Somtaş, bu oranı artırmak istediklerini dile getirdi.
İhracat artışı için kısa ve orta vadeli hedefler belirlediklerini bildiren Levent Somtaş, "Bu yıl ihracatımızı, satışımızın yüzde 40'ını oluşturacak şekilde artırmayı, orta vadede ise söz konusu oranı yüzde 50'lere yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi. Somtaş, bununla birlikte gerek yurtdışı gerekse yurtiçindeki gelişmeler ve pazar değişimlerinden dolayı hedeflerinde de revizeler yapabileceklerini sözlerine ekledi.
1968'de raf sistemleri satışıyla sektöre adım attıklarını kaydeden Somtaş, "Bugün itibarıyla market, mağaza ve depolarda kullanılan raf sistemlerinin yanı sıra market ve yük taşıma arabaları, konteynerler, rulotlar, havuz sepetler, müşteri kabul masaları üretiyoruz" açıklamasını yaptı. 2013 yılında depolama rafı üretimine başladıklarını ve yaptıkları teknolojik yatırımlarla kendilerini yenilediklerini söyleyen Somtaş, Kayseri OSB'de faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti. Somtaş, "İki ayrı fabrikamızda 20 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 30 bin metrekarede üretim yapıyoruz. Market sektöründeki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin pazar payları gittikçe azaldı. Mahalli ve bölgesel zincirlerin büyümeleri yavaşladı. Ulusal firmalar ve zincir marketler daha etkin hale geldi ve yaygınlaştı" dedi. Bu süreçte depo-depolama sistemlerinin yaygınlaştığını gördüklerini söyleyen Somtaş, bu alana gerekli yatırımları yaptıklarını ifade etti. Somtaş, "Bu veriler ışığında ulusal firmalar nezdinde depolama-lojistik sektöründe daha etkin olmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.
"Büyümek için yenilikçi yaklaşımı sürdüreceğiz"
Yurtiçinde üç bölge müdürlüğü, dört bölge şefliği ve 20'yi aşkın bayi ile faaliyet gösterdiklerini aktaran Levent Somtaş, büyümek için yenilikçi yaklaşımı sürdürerek, her türlü yatırımı yapacaklarının altını çizdi. Somtaş , "Ürün çeşitliliğimizi ve üretim kapasitemizi artırmak için çalışıyoruz. Bunun yanı sıra marka bilinirliğini sağlayarak, yurtdışı çalışmalara daha fazla önem vererek, yurtiçinde de daha aktif bir satış teşkilatlanması oluşturarak, yolumuza devam etmek istiyoruz" dedi.
Öte yandan Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini belirten Levent Somtaş, 2015 yılında sürdürülen teknolojik yatırımlarının bu yıl da devam edeceği bilgisini verdi. Somtaş , "Mühendislerden ve üretim hatlarımızda yıllarca tecrübesi bulunan personelimizden oluşan Ar-Ge bölümümüzde, yeni ürün geliştirme çalışmalarının yanı sıra etkin üretim yöntemlerinin tespit ve uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca teknolojik gelişmelerin, yeni malzeme, ürün ve araçların takibini yapıyoruz. Üretim hatlarımızda yeni teknolojileri, en uygun üretim yöntemleriyle uygulamayı ve bunun sürekliliğini sağlamayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.
"Üründe kaliteyi yakalayan firmalar için rekabette belirleyici unsur hizmet"
Sektördeki marka üreticiler için ürün kalitesinin önem taşıdığını ifade eden Somtaş, Somçelik'in de ürün kalitesinin yanı sıra hizmet kalitesiyle öne çıkamk istediğini vurguladı. Somtaş sözlerine şöyle devam etti:
"Belli bir kalite çıtasının üzerinde üretim gerçekleştirme zorunluluğu göz ardı edilemez. Bu durumda fark yaratan asıl unsur ‘hizmet' oluyor. Biz üretim kalitemizi zaten hep üst standartta tutuyoruz ve bunun yanında hizmetimizle ön plana çıkmaya çalışıyoruz. Gerek satış sürecinde müşterilerimize yaklaşımımız, onların beklentilerini en iyi şekilde algılayıp buna cevap verebilmemiz gerekse de kurulum ve sonrasında verdiğimiz teknik destek ile rekabette öne çıktığımızı düşünüyoruz."
Sektörün sorunlarına da değinen Levent Somtaş, "Sektörün başlıca sorunları hammadde fiyatları, döviz kurları ve merdivenaltı üretim. Hammadde fiyatlarının tam bir istikrar içinde olmaması, depolu-deposuz hammadde ve mamul bulundurma, merdivenaltı firmalarla uzun süreli bağlantı yapılamamasına neden oluyor. Kayıtdışı üreticiler, ürüde kaliteyi düşürmekle birlikte haksız rekabet de sağlıyor" diye konuştu. Merdivenaltı üretimin hükümetçe sürdürülen kayıt dışı ekonomiye ilişkin tedbirlerin etkin uygulanması ile büyük ölçüde giderilebileceğini ifade eden Somtaş, "Buna karşın, devletin alacağı bazı tedbirlerin önünde Avrupa Birliği'nin bazı anlaşma ve kararları engel oluşturuyor" iddiasında bulundu. Somtaş, küresel ekonomik ve siyasal krizler, hammadde fiyatları ve döviz kurlarının sorunu daha da büyüttüğünü sözlerine ekledi.